Документиране на Козичковите къщи в гр. Котел

септември 2021, Котел

Практическо обучение по документиране на Козичковите къщи в гр. Котел бе проведено в партньорство с Университет по архитектура, строителство и геодезия в гр. София и European Heritage Veolunteers.

 

 

IMG_3850-7-webИсторическите каменни мостове в Родопите – съвременно представяне и опазване
юли 2021-юни 2022, област Кърджали и област Смолян

Проектът е финансиран от програма „Съхранение и популяризиране на културно наследство“ на Национален фонд Култура и е в партньорство с Регионален исторически музей – Кърджали, Исторически музей – Ардино и Община Ардино.

Основна цел на проекта е да популяризира наследството на каменните мостове в Родопите. Предвидени са теренно проучване, специализирано документиране на мостове и обществена дискусия с изложби. Ще се проведе и конкурс за фотография на мостове. В уебсайт ще бъдат публикувани резултатите – информация за проучените културни ценности, 3Д модели и виртуални разходки. Ще бъде подготвен и дигитален каталог с подготвените по проекта материали.

Ако желаете да допринесете с информация, архивни данни или други материали, можете да ни пишете на meshtra.ngo@gmail.com.

 

В света на старопланинската архитектура13925445_1349538085085867_1774347722003125390_o
август 2016-, Етнографски музей на открито „Етър“, Габрово

Образователната програма е разработена в партньорство с Етнографски музей на открито „Етър“ и се провежда всяка година през август в музея. Проектът започна през 2016 с подкрепата на Министерство на културата , а от 2017 се подкрепя и от  Камара на архитектите в България и цели повишаване знанията по традиционни строителни техники, строителни материали и знанието за местната архитектура в региона на Стара Планина.

 

staraplanina_1Строителните занаяти на Стара планина
01.06.2018 до 31.05.2019 г., Област Габрово

Проектът има за цел да изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в Област Габрово. Съфинансиран е от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. Партньори по проекта са РЕМО „Етър“, НГПИ „Тревненска школа“ и ИЕФЕМ-БАН. Резултатите от проекта бяха представени във вид на изложба и 3D модел на къща от с. Горнова могила. Ако желаете да научите повече, може да ги разгледате тук.

Имате информация по темата? Ние сме любопитни да научим нещо повече. Не се колебайте и ни пишете на meshtra.staraplanina@gmail.com.

 

Добър ден, майсторе! Как я построи? DSC04900 copy
2016-2017 с. Българи, Странджа

Проектът на „Добър ден, Майсторе! Как я построи?“, с подкрепата на Национален фонд “Култура“ предвижда документиране на знанията и уменията на местните майстори в Странджа за строежа на традиционната къща с цел съхраняването и популяризирането на старите строителни похвати, както и предаването им. Проектът стартира с теренни проучвания през 2016 г. и продължава с работилници, лекции и изложби през 2017г.