Скъпи приятели, заповядайте на новото обучение на сдружение „Мещра“ – „Методи за документиране на архитектурно наследство и работа с естествени строителни материали“ !

В продължение на 5 дни, ще имате възможност заедно с нас да се потопите в магичната атмосфера на с. Долен, изследвайки традиционната архитектура и природните материали за строителство. Ще се учим на различни традиционни и съвременни методи за документиране на исторически сгради, както и техники по изработка и възстановяване на глинени мазилки.

ДАТИ:
19-23 август 2023 г.

МЯСТОТО
с. Долен, общ. Сатовча, обл. Благоевград

ПРОФИЛ НА УЧАСТНИЦИТЕ
Обучението е подходящо за млади специалисти и студенти в областта на архитектурата, и строителното инженерство, но би било полезно за всички, които имат желание да знаят повече за културното наследство, строителството с естествени строителни материали и работата в исторически контекст.
Минималният брой участници за провеждане на събитието е 12.
ДЕЙНОСТИ

1. Методи за документиране на архитектурно наследство.

Ще се запознаем с архитектурата на Родопите, нейните автентични пространства и елементи, развитие на типологията и съвременно състояние. Ще разгледаме основните цели и традиционни методи за заснемане на сложни исторически сгради, включително изследване на тяхната типология, състояние и историческо развитие. Водещи на обучението по архитектурно документиране ще бъдат арх. Иван Колев и арх. Кубрат Милев от сдружение Мещра.

С нашите партньори от Rubecula – Калоян Николов и арх. Константин Димитров сме подготвили еднодневна работилница по фотограметрично заснемане. Всеки участник ще има възможност да заснеме и обработи фрагмент по избор.Съвместно с Vekom Geo Bulgaria ще изпробваме съвременни методи за триизмерно лазерно сканиране на исторически сгради.

2. Изработка на глинени мазилки.

Заедно с Веселин Митев ще се запознаем с начина на добив, обработка и състав на материала за глинени мазилки. Ще се включим и в практическата работа по изработка и приложение на глинени мазилки.
ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ
370 лв. *
*Таксата включва дейностите по обучителната програма. В таксата не са включени нощувки, храна и транспорт до мястото.

ЗАПИСВАНЕ
За записване в курса е нужно да попълните формуляра за кандидатстване най-късно до 8 август 2023 г.
Одобрените участници ще бъдат уведомени на посочения от тях телефон и имейл.
Формуляр
https://lnkd.in/d6recgae

ТРАНСПОРТ И НАСТАНЯВАНЕ
Всеки участник поема разноските за транспорт, настаняване и храна за периода на работилницата.
Посочете във формуляра дали ще пристигнете със собствен транспорт и дали можете да споделите пътуването с други участници. Посочете също така дали имате специфични изисквания към храната, за които да уведомим предварително.
Всички участници ще бъдат настанени в Комплекс Портите, в старата част на с. Долен.
Цените за нощувки са 30лв/ден., а за храна (закуска, обяд и вечеря – вегетарианска) – 50лв/ден. Мястото разполага със собствена кухня, при желание всеки може сам да приготвя храната си. Моля, опишете във формуляра дали желаете включена храна към настаняването.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Подробната програма по дни ще бъде предоставена след формиране на групата от участници.
Всички дейности в обучението са предвидени да се работят в екипи, на които ще се поставят конкретни задачи според техния брой и профил.
Подборът на участниците става на база личната мотивация за участие, изразена във приложения формуляр за кандидатстване. Ще се свържем с вас за потвърждение на участието.
Плащането на таксата за участие става по банков път по сметка на Сдружение „Мещра – Традиционни знания и занаяти“.

За въпроси и допълнителна информация
арх. Антонина Тритакова
meshtra.ngo@gmail.com
Тел. 0878 350 973
Очакваме ви!

Вашият коментар